Gezonde ‘guilty pleasure': Geen-zuivel cheesecake

CheesecakeOh oh cheesecake, het is oh-zo lekker, maar helaas ook oh-zo ongezond. Als je erover nadenkt, zou je vrijwillig een bakje roomkaas leeglepelen? Waarschijnlijk niet, maar het eten van een portie cheesecake komt daarbij toch aardig in de buurt ;-). Niet dat ik daarover nadenk als ik in een restaurant dit machtig nagerecht op de dessertkaart zie staan, die bestel ik gewoon natuurlijk. (Om er vervolgens weer enorm spijt van te hebben als ik naar huis waggel met mijn volle maag, maar dat terzijde.) Maar hier is hij dan: een gezonde variant op deze ‘guilty pleasure’ cheesecake. En super lekker ook nog!
Oja: ik gebruik een minispringvorm van 12 cm (gekocht bij de Xenos), gebruik voor een grote springvorm ongeveer 5 keer meer.

NODIG:
Bodem:

– 30 gram bruine rijstbloem (of andere glutenvrije bloem)
– 30 gram amandelmeel
– 15 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
– 1 flinke tl kokosolie, gesmolten
– 1 flinke tl chiazaad
– 3 tl water
– 2 tl speculaaskruiden, koekkruiden of kaneel
Vulling:
– 85 gram rauwe cashewnoten
– 2 el kokosolie, gesmolten
– 2 el agavesiroop, ahornsiroop, honing of kokosbloesem-/palmsuiker (of paar druppels stevia)
– 1 tl vanille extract
– sap van 1 citroen
– beetje Himalayazout
Topping: wat citroenrasp (niet het witte, dat geeft een bittere smaak)

Minispringvorm van 12 cm

HOE:
Laat de cashewnoten 4 uur weken in water.
Voor de bodem: Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten, vervolgens al natte ingrediënten en kneed alles samen tot een deeg. Bekleed de bodem van de minispringvorm van bakpapier en vet de randen in met kokosolie. Druk het deeg plat op de bodem van het springvormpje. Zet in de oven voor ongeveer 15 minuten. Laat vervolgens afkoelen.
Voor de vulling: Spoel de geweekte cashewnoten af en meng alles, met uitzondering van de kokosolie (!), in een keukenmachine tot een gladde massa. Schep de gesmolten kokosolie erdoor en schep in de springvorm op de bodem.
Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast en maak af met wat geraspte citroenschil. Smullen!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>